Segítség a vetéshez: új propagátor

A chili magok számára a „keltetéshez” a szakirodalom szerint az ideális hőmérséklet 25-30 Celsius fok. (Szerintem 29-30 °C) Ezen a hőmérsékleten, és jó magas páratartalom mellett nagyon hamar csíráznak. Fontos továbbá, hogy a fenti hőmérséklet állandó legyen, ne legyenek nagy ingadozások.

Lehet minimálisan hűvösebb mondjuk éjszaka, de a magoknak még nincs életritmusa, nekem az vált be, ha tudom stabilan tartani a 30 fokos földhőmérsékletet.

Erre ezidáig nem találtam tökéletesebb megoldást az új Nutricultire propagátoromnál, amit a Gomoa webshopból szereztem be. Nem volt olcsó, de egy áldás. És kinézetre sem utolsó, nem egy könnyen repedő obis tálca + búra kombó, dísze lehet még a nappalinak is. Ez egy masszív műanyag tálca, beépített fűtőlappal. Termosztátra van kötve, ami stabilan tudja biztosítani a szükséges 30 fokos hőmérsékletet.

Konkrét friss esettanulmányt is tudok a fentiek igazolására, a 2018-as kelési arányokkal. Mivel állandóan helyhiánnyal küzdök, néhány csíráztatásra szánt magocskát tartalmazó tálca HPS izzó alá került (nem a fény miatt, hanem fűtési célból). Így 27-32 fokot tudok biztosítani nekik, ha folyamatosan megy az égő és egy ventilátor.

Viszont ez nagyon éget, száraz a levegő, és hiába teszek búrát a magok fölé, nem biztosítja a megfelelő páratartalmat. Míg a propagátorban tökéletes a páratartalom, folyamatosan nedves a föld és megfelelő (állandó) a hőmérséklet.

A fenti körülményeknek megfelelően a következő csírázási arányról tudok beszámolni:

6. napon: 
HPS alatt: 100/1
Propagátorban: 100/19

7. napon:
HPS alatt: 100/3
Propagátorban: 100/37

8. napon:
HPS alatt: 100/12
Propagátorban: 100/49

9. napon: 
HPS alatt: 100/27
Propagátorban: 100/63

A cikk írásának napja a vetéstől számított 15. nap, és még egyik tálcában sincs meg a 90%-os csírázási arány, de az a fenti számokból szerintem látszódik, hogy mekkora segítség időben és kényelemben az új propagátor.

A csírázás előtt egyébként a magokat 1-2 napig áztatom vízben, aztán vetem el jó minőségű palántaföldbe. Tesztelem a nedves papírtörlőben történő csíráztatást is, de – ha nem is feleslegesnek, – plusz macerának tartom.