fbpx

Chili termesztés a magvetéstől a feldolgozásig

A chili paprikák termesztése a magokkal kezdődik, azok kiválasztásával indul a szezon. Első kistermelői évemben az ebayről vásárolt magokat ültettem el, amik meglepően jó arányban kikeltek. Ami még inkább meglepő volt, hogy ugyanazok a fajták lettek, mint aminek vártuk őket – ez az Ebay és Aliexpress esetében általában nem így van. Ha otthon termesztesz magadnak chilit, vegyél magot megbízható forrásból!

Az elején még szükségem volt a szerencsére, aztán második, harmadik évre már egyre inkább tudtam, hogy honnan is szabad magot vásárolni, és mire van szüksége a növényeknek a különböző növekedési fázisokban. Megfelelő föld, víz, tápanyagok.

A chili paprikák esetében fennáll a keresztbeporzás veszélye, ezért most már magot csak megbízható forrásból rendelek, évről évre új chiliket ültetek. A chilik egy részét viszont saját, fogott magból ültetem. A legszebb termésekből kinyert mag még sosem hagyott cserben.

Vetni legkésőbb február közepéig szoktunk, mivel ezek a chilik hosszú tenyészidejűek, így augusztusra várható az első termés. A vetés után a palántanevelésben egy beltéri növénysátor van segítségemre, polconként mesterséges fénnyel felszerelve. A sátor segít abban, hogy a chilik májusra kertbe/fóliasátorba kiültethető állapotba kerüljenek.

A palánták előnevelésében nagy szerepet játszik a termesztési környezet. A mesterséges fény nem akármilyen, hanem hideg fehér 6500 kelvines neoncsövek, lámpa armatúrával. Nekünk bevált, és nem is dobja meg a villanyszámlát annyival. Nagyon fontos még a föld minősége, hiszen a kis magoncok nem tudnak rossz minőségű földben növekedni, ezért jó minőségű palántaföldbe ültetjük őket. Februártól májusig egyszer, vagy akár kétszer is átültetjük őket nagyobb cserépbe.

Májusban, a sátorban megerősödött chili palánták fóliasátrakba kerülnek. A fajták elhelyezkedéséről ültetési térkép készül. Ezt követően hátradőlünk, és imádkozunk. Hahaha NEM!!! Itt kezdődik az öntözés, tápozás, gyomlálás, kártevők elleni védekezés, metszés stb. Majd pedig az első szüret, amikor beérett a munkánk gyümölcse (zöldsége) 🙂

HunHot csípős szósz Vérszomj

A szüret után következik a termékek feldolgozása, augusztustól körülbelül novemberig tart ez az időszak, amikor folyamatosan érnek a termékek, és csak szedünk, feldolgozunk, töltjük a kis üvegeket. Elveink szerint csak olyan terméket kínálunk megvételre, amit mi magunk is szívesen fogyasztanánk. Nem vagyunk BIO termesztők, de minimális permetszert használunk növényvédelemre, próbáljuk felügyelni az állományt és megelőzni a bajt.

A termesztés részleteiről szeretnék a blogban beszámolni, minden érdekes témát körüljárva.

A blogban itt tudsz körülnézni Fenevad Chili Blog

Termékeinket pedig itt találod Termékeink

A chili termesztésben az ország legtöbb taggal rendelkező Facebook csoportja, a Kapszaicinfüggők csoport is segítségedre lehet.

Várunk sok szeretettel és jótanáccsal! Csatlakozás

 

Top