Chili paprika oltvány #PROJECTHYDRA – 1. rész

2017 tavaszán gondoltam egy merészet, miért is ne?! jeligére kipróbáltam, tudok-e chili paprikába chili paprikát oltani. Tehát létrehozni egy olyan bokrot, ami többféle chilit terem. A kísérlethez kiválasztottam egy átteleltetett, erős Habanero Chocolate tövet, ami épp hajtani kezdett az áprilisi napsugarak hatására.

Ha komoly szakmai leírásra vágysz, előre szólok, ezt a bejegyzést nem fogod szeretni. Ha viszont téged is érdekel egy jópofa kísérlet, és szeretnéd megcsinálni otthon, minden információt átadok hozzá!

Szóval, erre a habanero bokorra oltottam rá egy február elején ültetett, megtoppolt Carolina Reaper palánta friss, fő hajtását. Íme:

Kezdetben nem így nézett ki a Hydra, de vissza kellett vágni ahhoz az eredeti tő ágait, hogy beinduljon az oltott hajtás.

Általában az oltáshoz speciális eszközöket használnak a kertészek:

  • Fertőtlenített oltókés vagy olló, pontos ék alak vágásához
  • Oltószalag, a rögzítéshez
  • Fa-sebkezelő gél, a regenerálódáshoz

 

Ehelyett a következő eszközökhöz nyúltam:

  • rozsdás és tompa irodai olló
  • gémkapocs
  • csomagoló fólia

 

Az oltáshoz be kellett metszeni az egyik erős ágat az eredeti csokihabán. A friss hajtást pedig jól oda kellett rögzíteni, hogy tudja szállítani a vizet és a tápanyagokat a növény az egyik ágon keresztül a másikba. Én ezt úgy képzeltem el, mint amikor eltörik, és begipszelik a kezed, hogy a csont összeforrjon.

Május végéig meg se moccant a növény, ekkor vágtam vissza, és rögtön elkezdett hajtani az anyanövény és az oltott hajtás is. Mivel nyáron pont a legnagyobb kánikulában kezdett virágozni, folyamatosan ledobálta a virágait. A munkahelyem kertjében sok időm nem is volt foglalkozni vele, volt, hogy nem is locsoltam egy hétig.

A fentiek ellenére Habanero Chocolate termés folyamatosan volt rajta, de a Reaper hajtás virágai nem akartak nagyon bekötni.

Augusztusban még egy vihar is jól megtépázta, úgyhogy szeptemberre stratégiát kellett váltanom: bevittem az irodába, egy növénysátorba és a HPS izzó alatt, frissen tápoldatozva egyből beindult a drágaszág.

Hopp egy szép csokihaba – hopp és egy reaper termés 🙂

Október végén pedig megtörtént az első olyan szüret, amikor mindkét féléből szedtünk róla. A történet 2018-ban is folytatódik! A Hydra most épp áttelel, tavasszal a tervek szerint egy újabb fajta chilivel „bővítjük” a szörnyszülött fejeinek számát.

Nagy kérdés volt, hogy vajon tényleg kétféle termést fog-e hozni, vagy az erősebb gének elnyomják az egyik chili fajtát. De nem, tökéletesen megkülönböztethető terméseket szedtünk róla, az eredeti jellegzetességekkel. Reméljük sikerül idén háromfélét szüretelni róla.